Haluatko jutella jonkun kanssa? Tästä löydät chatteja, päivystyspuhelinnumeroita ja linkkejä nettisivuille.
Tähän viestiin on kerätty vinkkejä siitä, mihin voit olla yhteydessä, jos haluat jutelle jonkun aikuisen kanssa iltaisin viikonloppuisein ja lomien aikana. Älä jää yksin huoliesi, pelkojesi ja ahdistustesi kanssa. Alapuolelta löydät infoa vanhempainchatista.
Oppilas- ja opiskelijahuolto on tietysti myös apunasi.
Netissä olevista apupalveluista voit hakea apua nimettömänä, missä päin Suomea tahansa. Sivuilta löydät paljon tietoa erilaisista elämäntilanteista sekä mahdollisuuksista keskustella ryhmässä tai ammattilaisen kanssa. Palvelut ovat maksuttomia.
Aggredi
Aggredi tarjoaa kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöille yksilöllistä keskustelutukea väkivaltaisuuden vähentämiseen. Palvelu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Aggredi toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Lahdessa, Porissa sekä verkossa. Aggrediin on myös mahdollista aloittaa tukisuhde Tukinetin kautta.
Apuu-chat
Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7-15-vuotiaille lapsille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä myös koulutetut vapaaehtoiset. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22.
Chillaa app Koska kaikkia joskus ahdistaa, jännittää ja stressaa https://www.chillaa.io
Etsivä nettityö
Etsivä Nettityö on Online nuoria varten. Jos jokin asia painaa mieltäsi, niin pohtiminen luotettavan aikuisen kanssa voi helpottaa. Mikään asia ei ole liian suuri tai pieni tullaksesi juttelemaan. Nettietsivien kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja kahdenkeskisiä. Etsivä Nettityö on online sunnuntai-, maanantai- ja tiistai-iltaisin klo 20–23.30 ja suunnattu ensisijaisesti 12–29-vuotiaille. Iltapäivystäjät löydät muun muassa Discordista, WhatsAppista, Ask fm:stä, Instagramista ja Facebookista.
Keijun varjo
Käytätkö tai pelkäätkö käyttäväsi väkivaltaa? Keijun varjo -toiminta on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Tukea ja apua saa chateissa, yksilökeskusteluissa sekä verkkovertaisryhmissä.
Kun koulu loppuu
Nuorille suunnattu sivusto, joka tarjoaa tietoa koulutus- ja uravaihtoehdoista. Sivustolta löydät myös chatin, jossa voit kysyä opolta kouluun, opintoihin ja työelämään liittyvistä kysymyksistä.
Lasinen lapsuus – nuorelle
Kun kodin aikuisten juominen mietityttää tai ahdistaa. Lasisen lapsuuden nuorten sivuilta löydät tietoa aikuisten päihteidenkäytöstä, sen vaikutuksista läheisiin ja kuinka voit hakea ja saada apua. Tiedon lisäksi tarjolla on ohjattuja nettiryhmiä ja chatteja 12-25-vuotiaille nuorille.
MIELI Suomen Mielenterveys
MIELI Suomen Mielenterveys -sivustolta (entinen Suomen Mielenterveysseura) löydät tietoa mielenterveysongelmista, kriiseistä sekä vaikeista elämäntilanteista. Sivustolla löydät myös tietoa erilaisia mielenterveyden tukipalveluita kasvokkaisista palveluista ryhmä-, vertaistuki- ja verkkopalveluihin. MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 arkisin klo 9–07 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07.
Netari
Netari on Pelastakaa Lasten ylläpitämä verkkonuorisotalo, jossa voit tavata muita nuoria sekä jutella nuorisotyöntekijöiden ja vapaaehtoisten luotettavien aikuisten kanssa. Palvelut ovat vuonna 2022 tukichat (www.netari.fi kautta joka päivä klo. 18-21, paitsi lauantaisin), Momio, Discord, Twitch ja Minecraft. Lisäksi heitä voi seurata IG:ssä @netarifi, ja Tik Tokissa netari_official -nimellä. Tarkemmat palveluaukioloajat löytyvät www.netari.fi kautta, kuten myös kattava chat-kalenteri.
Nettisyli
Syömishäiriöliitto Syli ry:n nettipalvelusta löydät tukea syömishäiriön tunnistamiseen ja siitä toipumiseen.
Nettiturvakoti
Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia, niin väkivaltaa kokenutta kuin väkivallan tekijääkin, sekä läheisestä huolissaan olevaa. Nettiturvakodista löydät tietoa, selviytymiskeinoja sekä testejä liittyen perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan sekä esimerkiksi mahdollisuuden keskustella ammattilaisen kanssa anonyymissa chatissa.
Nuortenelämä
Nuortenelämä.fi -sivustolta voit kysyä eri alojen asiantuntijoilta esimerkiksi ihmissuhteisiin, päihteidenkäyttöön, peliongelmiin, koulunkäyntiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Sivustolta löydät myös kiinnostavaa tietoa muun muassa hyvinvointiin, talouden hallintaan ja aikuistumiseen liittyen.
Nuorten Mielenterveystalo
Nuorten Mielenterveystalo tarjoaa asiallista ja luotettavaa tietoa nuoruusiän tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja ongelmista, niiden tunnistamisesta, hoidosta sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta.
Sivustolta löydät muun muassa Vapaaksi viiltelystä -omahoito-ohjelman, jonka tarkoitus on auttaa ymmärtämään, mistä viiltelyssä on kyse, mitä tarkoitusta se palvelee ja miksi siitä on joskus vaikea päästä eroon. Ohjelma sisältää runsaasti tehtäviä, joiden avulla voi oppia ymmärtämään paremmin itsetuhoista käyttäytymistä.
Nuortennetti
Nuortennetti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä nettisivusto, josta löydät ihmissuhteisiin, kouluun, kiusaamiseen, mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvää tietoa. Sivusto on suunnattu noin 12−18-vuotiaille nuorille. Nuortennetissä on mahdollista osallistua yleiseen keskusteluun ja chattiin tai kirjoittaa nettikirjepalvelun kautta kirje, johon vastaa vapaaehtoistyötä tekevä aikuinen.
Nuortennetin yhteydessä toimii myös Lasten ja nuorten puhelin, johon soittaminen on täysin maksutonta. Soitto ei näy merkintänä puhelinlaskussasi, ja soittaa saat myös nimettömänä. Puhelin päivystää numerossa 116 111, ma−pe klo 14−20 ja la−su klo 17−20, vuoden jokaisena päivänä.
Nuorten Turvasatama
Nuorten Turvasatama on verkkovälitteinen, ensisijaisesti lastensuojelun asiakkaille suunnattu palvelu, josta saa apua ja tukea arkisiin sekä lastensuojeluun liittyviin asioihin. Nuorten Turvasatama toimii Discordissa. Serverillä järjestetään myös aktiivisesti erilaista toimintaa yksinäisyyden vähentämiseksi.
Peluuri
Peluuri on sivusto, joka on tarkoitettu rahapelien pelaajille, heidän läheisilleen ja työssään pelihaittoja kohtaaville. Peluuri auttaa sekä netissä että puhelimitse. Peluurin nettisivuilta löydät neuvontaa, keskusteluja ja vertaistukea. Peluurin palvelut on pääasiassa tarkoitettu yli 18-vuotiaille, mutta myös nuoremmat voivat ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Nimetön ja maksuton auttava puhelin palvelee arkisin klo 12−18 numerossa 0800 100101.
PuhelinHelppi
Onko sinulla tai läheisilläsi huolia päihde- tai rahapeliasioihin liittyen? Hadiya-hankkeen maksuttomassa päihdeneuvontapuhelimessa PuhelinHelpissä voit jutella mieltäsi painavista asioista luottamuksellisesti arabian tai somalin kielellä. Linja on avoinna torstaisin kello 14-18. Nimesi tai puhelinnumerosi eivät tule palveluntarjoajan tietoon.
0800 955 20 arabiankielinen palvelu
0800 955 22 somalinkielinen palvelu
Punaisen ristin Turvatalot toimivat nuoren ja tämän perheen omista lähtökohdista käsin. Meihin voi ottaa yhteyttä verkon kautta, soittamalla milloin tahansa tai tulla suoraan. Osoite Turun Turvataloon on Yliopistonkatu 24 C (2. kerros)
Pyydä apua!-nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Sitä painamalla kuka tahansa voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain. https://www.varha.fi/fi/tietoa-varhasta/asiakkaana-hyvinvointialueella/sahkoinen-asiointi/pyyda-apua
Restart-ohjelma digipelaajille
Maksuton Restart-ohjelma tarjoaa verkossa tukea, jonka avulla voi parantaa pelaamisen hallintaa. Ohjelma on tarkoitettu täysi-ikäisille tietokone-, mobiili- ja konsolipelejä pelaaville ja kestää kokonaisuudessaan noin kahdeksan viikkoa. Restart on Peluurin ensimmäinen palvelu digipelaajille ja Sininauhaliiton hanke.
Rikosuhripäivystys RIKU
Rikosuhripäivystys auttaa tilanteissa, jossa olet joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai olet ollut todistamassa rikosta. RIKU neuvoo myös tilanteissa, jos et ole varma onko tapahtunut rikos. Chat-palvelu on auki arkisin klo 9-15 sekä maanantaisin lisäksi klo 17-19. Rikosuhripäivystys palvelee myös numerossa 116 006 suomeksi ma-pe klo 9-20.
Sekasin-chat
Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutettun vapaaehtoisen ja ammattilaisen kanssa. Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena arkipäivänä klo 7-24 ja viikonloppuisin klo 15-24. Sekasin-chattia koordinoi Suomen mielenterveysseura. Myös Nuortenlinkin aikuiset ovat mukana chattaamassa.
Sinuiksi
Sinuiksi.fi on neuvonta- ja tukipalvelu, jossa voit kysyä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Sinuiksi järjestää puhelin- ja nettipäivystyksen lisäksi myös chat-vertaisryhmiä, jotka on suunnattu erityisesti nuorille.
Sua varten Somessa
Sua varten Somessa kohdataan nuoria eri somealustoilla, kuten Instagram, TikTok ja Snapchat. Työntekijöiden kanssa pääsee matalalla kynnyksellä viesteilemään somessa tapahtuvasta häirinnästä, ahdistelusta ja väkivallasta.
Takuu-Säätiö
Takuu-Säätiö tarjoaa neuvontaa ja ratkaisuja velkaongelmiin chatissa ja puhelimitse. Lisäksi apua tarjotaan oman talouden hallintaan ja ongelmien ennaltaehkäisemiseen. Sinun ei siis tarvitse olla pikavippien vanki ottaaksesi yhteyttä – kaikenlaiset talouteen ja rahaan liittyvät kysymykset ovat tervetulleita. Kannattaa tutustua myös Pennoon, joka on Takuu-Säätiön tuottama nettipalvelu omien menojen ja tulojen päivittäisen seurannan avuksi.
Tukinet
Tukinet on netissä toimiva kriisikeskus, jossa voit maksutta saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin tai etsiä tietoa elämän eri tilanteista ja tarjolla olevista palveluista.
Nuorten Väestöliitto | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) Väestöliiton sivusto Hyväkysymys.fi tarjoaa vastauksia erityisesti omaan kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä
Väestöliiton Poikien Puhelin
Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu pojille ja nuorille miehille. Puhelin päivystää arkisin klo 13-18 numerossa 0800 94884. Chat on auki ma-to klo 13-18 ja pe klo 13-15. Pääset chattiin Poikien Puhelimen nettisivun alalaidasta.
Väestöliiton Poikien Puhelimen Massimaisteri-kurssi ja animaatiosarja
Väestöliiton Poikien Puhelimen toteuttama Massimaisteri on kaikille 13-18-vuotiaille suunnattu, noin 40 minuutin pituinen verkkokurssi. Massimaisteri-kurssilla pohditaan yhdessä elämän suuria kysymyksiä kuten sitä, mistä voisi saada lisää rahaa, mitä tapahtuu jos laskut jäävät maksamatta ja miten rahaa voisi käyttää kestävämmin. Kurssilla käsitellään mm. säästämistä, kestävää kulutusta, mainonnalla vaikuttamista ja lainanottoa. Katso myös koko Taloustaidot-animaatiosarja!
Kirkon keskusteluapu on valtakunnallinen palvelu. Keskustelut ohjautuvat päivystäjille ympäri maata. Avaa chat. Palveleva chat on avoinna ma-pe klo 16-20 https://evl.fi/kirkonkeskusteluapu
Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen. Lue, keskustele ja hae vinkkejä vanhemmuuteen https://www.mll.fi/vanhemmille
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin
Tapaturma tai vakava loukkaantuminen aiheuttaa fyysisten vammojen lisäksi myös psyykkistä eli henkistä loukkaantumista. https://www.punainenristi.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/henkinen-ensiapu
Yhdessä selviydytään -sivuston on toteuttanut Turun yliopiston Voimaperheet-tutkimusryhmä. Kehitämme ja tutkimme lasten, nuorten ja perheiden psyykkistä hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä itseopiskeluohjelmia sekä varhaisen tuen etähoito-ohjelmia. Lisätietoa Voimaperheistä löydät sivustolta https://sites.utu.fi/voimaperheet
Mika
Mika Wallin
Koulukuraattori Koivuhaan koulu
Nilsbyn koulu
Paraistenseudun koulu
puh. 040 488 5963
[email protected]
Publicly